ورق پلی کربنات چیست؟ ورقی از جنس پلیمر ترموپلاستیک که در صنایع بسیار متنوعی استفاده میشود. از جمله: هواپیماسازی، خودروسازی، ساخت کیوسک تلفن، عابربانک، تجهیزات پزشکی، انواع سقف و… .
مهمترین ویژگی این ورق وزن کم و انعطاف بالای آن و همینطور استقامتش در برابر ضربه است. مقاومت این ورق در برابر اشعه ماورای بنفش، مواد شیمیایی، حرارت، آتش و شرایط آبوهوایی گوناگون (برف، طوفان و…) مثالزدنی است. تنوع رنگ بالای آن نیز باعث شده که دست طراحان برای هماهنگ کردن آن با انواع طراحیها باز باشد
اما این ورق از چه ترکیباتی ساخته شده؟ چه کاربردهایی دارد؟ چطور باید نصب شود که بهترین بهرهوری را داشته باشد؟ تا انتهای این مطلب از آریا پانل همراه ما باشید تا پاسخ این سؤالات را در کنار هم ببینیم.
مشخصات ورق پلی کربنات |
|
عرض | حداکثر 2050 میلیمتر |
طول | حداکثر 12 متر، بسته به سفارش مشتری |
ضخامت | 1.8 تا 30 میلیمتر بسته به نوع ورق |
عبور نور | 35 تا 82 درصد |
مزایا |
|
معایب |
|
ورق پلی کربنات چیست؟
پلی کربنات یک نوع رزین است. در نگاهی دقیقتر، یک پلیمر از نوع ترموپلاستیک محسوب میشود. مواد اولیهای که در تولید این ورق استفاده میشوند شامل موارد زیر هستند:
- بیس فنل A (فنل و اسِتون)
- فوشرن (گاز کلر و گاز اکسید کربن)
این مواد در محلولی شامل بیس فنل و سود سوزآور گاز فوشرن قرار داده میشوند. سپس داخل رآکتور گذاشته شده و به کمک کاتالیزور و تحت پروسه پلیمریزاسیون قرار میگیرند. در نهایت به گرانول تبدیل میشوند و به این ترتیب پلی کربنات را خواهیم داشت که با دستگاههای تزریق و اکسترود به ورق یا اشکال دیگر تبدیل میشوند.
همین حالا برای سازه خودتان بهترین پوشش سقف و دیوار را سفارش دهید.
ویژگیهای ورق پلی کربنات
اما چرا این ورق در صنایع مختلف کارایی بسیار زیادی دارد؟ در ادامه میبینیم.
انعطاف بالا
در پاسخ به این سؤال که شناختهشدهترین ویژگی ورق پلی کربنات چیست، باید به انعطاف بالای آن اشاره کنیم. این ورق نشکن است و مقاومت بسیار بالایی در برابر خم شدن و کشیدگی دارد.
ضد حریق
مقابله به گسترش آتش در بحث ساختمانسازی اهمیت ویژهای دارد. خوشبختانه ورق پلی کربنات نیز خاصیت ضد حریق دارد و میتواند خودش را خاموش کند. بنابراین در صورتی که با آتش در تماس باشد، به آن دامن نزده و از گسترش آن جلوگیری میکند.
عایق حرارتی
از جالبترین مشخصههای ورق پلی کربنات قدرتی است که در برابر حرارت دارد. بنابراین با استفاده از این ورق، میتوانید تا حد زیادی در مصرف انرژی صرفهجویی کنید.
مقاومت بالا
مقاومت این ورق در برابر دو عامل خارجی بسیار بالا است: 1-ضربه و 2-اشعه ماورای بنفش. به همین خاطر است که از این ورق میتوان در موارد کاربردی که در معرض ضربه و نور خورشید هستند هم استفاده کرد.
نور خورشید نمیتواند رنگ چنین ورقی را تغییر دهد. حتی از وارد شدن اشعه ماورای بنفش به داخل سازه نیز جلوگیری میشود. البته مقاومت این ورق به همین موارد ختم نمیشود، مواد شیمیایی مانند چسب و انواع محلولها هم تأثیر چندانی روی این ورق نخواهند داشت.
تنوع رنگ
این ورق را میتوان در بخشهای مختلفی از ساختمانسازی استفاده کرد. مزیت ورق پلی کربنات این است که میتوان آن را به راحتی و بدون نگرانی از بابت رنگ، در نمای ساختمان نیز استفاده کرد. چراکه این ورق در رنگهای بسیار متنوعی تولید میشود.
انواع ورق پلی کربنات چیست؟
این ورقها را عمدتاً از لحاظ شکل آنها تقسیمبندی میکنند. در این صورت انواع زیر را برای ورق پلی کربنات داریم.
1- ورق تخت
به این ورق، شفاف هم گفته میشود. این نوع ورق پلی کربنات را میتوان اره و فرز کرد و جوش و فرم دارد. بیشترین کاربرد آنها هم در ساخت سقف، گلخانهها و عابربانکها است.
2- ورق تک جداره یا چندجداره
پلی کربنات تکجداره (Flat PC) ورقههایی هستند که با ضخامت 2 تا 10 میلیمتر تولید میشوند. البته ورقهای نازکتری هم هستند که ضخامتشان 1.8 تا 3 میلیمتر است و به آنها طلق کریستال میگویند.
پلی کربنات چند جداره (Hollow PC) خود در انواع دوجداره و سه جداره تولید میشوند. ورقههای دوجداره ضخامتی برابر با 4 تا 20 میلیمتر دارند. انواع سهجداره نیز معمولاً با ضخامت 16 میلیمتر تولید میشوند.
3- موجدار
شکل این ورق کاملاً موجدار است. از آن میتوان در پارتیشنبندی، پوشش گلخانه و استخر، خودروسازی، جمل و نقل و… استفاده کرد.
کاربرد ورق پلی کربنات چیست؟
کاربرد اصلی ورق پلی کربنات این است که میتوان آن را در هر نوع سازهای و در ترکیب با هر نوع مصالحی استفاده کرد. در همین راستا نیز ساندویچ پانل پلی کربنات از پانلهای لانهزنبوری است که در سازههای اداری، کارخانهها، استادیومها و… استفاده میشود. اما در کنار آن، این ورق کاربردهای زیر را هم پوشش میدهد:
- ساختمانسازی (به عنوان جایگزین شیشه)
- قطعات خودرو
- ایستگاه اتوبوس
- قالبسازی
- شیشه ضد گلوله
- کیوسک تلفن
- سقف، دیوار و پارتیشن
- دیسکهای فشرده
- هواپیماسازی
- عینک ایمنی
- پلهای عابر پیاده
- تجهیزات پزشکی
- صنایع نظامی
- و…
نکات نصب ورق پلی کربنات
عملکرد این ورقها تا حد زیادی به شیوه نصب آنها بستگی دارد. اگر نکات زیر در این فرآیند رعایت شوند، بیشترین بهرهوری از این محصولات حاصل خواهد شد:
- شیارهای داخل ورق باید به خوبی تمیز میشود.
- پیچهای موجود، تا حدی در هم سفت شوند که شکل ورق تغییر نکند.
- زهوارهای این ورقها از پایین به بالا است.
- شعاع قوس باید 175 برابر ضخامت ورق باشد و نسبت عرض به طول 1 به 2 قرار بگیرد.
- سطحی از ورق که ضد اشعه ماورای بنفش است، باید در سمت خارجی قرار بگیرد. چسب حفاظ این اشعه نیز بعد از نصب، برداشته شود.
- اگر ضخامت ورق بیشتر از 3 میلیمتر است، سوراخ مد نظر باید بزرگتر از قطر پیچ باشد.
کلام آخر
بر اساس گفتههای بالا و در پاسخ به پرسش ورق پلی کربنات چیست، این ورق نسبتاً نازک و سبک است و مقاومت بالایی در برابر نور خورشید، حرارت و ضربه دارد. از طرفی اشاره کردیم که ساندویچ پانل پلی کربنات از مصالحی است که میتواند در ساخت سازههای گوناگون جایگزین مصالح سنتی شود. اما برای این که مطمئن شوید که آیا این پانل برای سازه مورد نظر شما مناسب است یا خیر، میتوانید با آریا پانل مشورت کنید.
آریا پانل انواع ساندویچ پانل را توسط دستگاههای بهروز و تکنیکهای مدرن به سفارش مشتریان گرامی تولید میکند. چنانچه قصد سفارش ساندویچ پانل داشته یا به مشاوره پیش از خرید نیاز دارید، از طریق شماره 09304418596 با این مجموعه در تماس باشید.
پرسشهای پرتکرار
1. مهمترین معایب ورق پلی کربنات چیست؟
فضای زیر این ورق نیز تا حد زیادی گرم میشود. از طرفی اگر این ورق آتش بگیرد، شعلهور نمیشود؛ اما دود زیادی تولید میکند. ضمن این که این ورقها در برابر ضربه دوام بالایی دارند؛ اما در مواجهه با اشیای تیز دچار خط و خش خواهند شد.
2. قیمت ورق پلی کربنات تحت تأثیر چه فاکتورهایی است؟
طول، عرض، ضخامت، میزان عبور نور، رنگ، وزن، تعداد جداره، خواص و کیفیت.