ورق گالوانیزه چیست و چه ویژگی‌هایی دارد؟

ورق گالوانیزه چیست
آنچه در این مقاله می خوانید:

در این مطلب با هم می‌بینیم که ورق گالوانیزه چیست و چه خواصی دارد. ورق گالوانیزه، فولادی است که توسط عنصر «روی» پوشانده شده است. مقاومت فولاد در برابر زنگ‌زدگی به خودی خود پایین است. اما با میان آمدن فلز روی، ورق برمی‌گردد و فولادی با مقاومت فوق‌العاده خواهیم داشت.

ورق‌های فولادی به روش‌های مختلفی تولید می‌شوند که محصولات هر روش کاربرد خاصی دارد. اما مقاومت در برابر زنگ‌زدگی ویژگی مشترک همه آنها است. این مقاومت حتی با خراشیده شدن یا آسیب دیدن لایه روی نیز از بین نخواهد رفت.

در این مطلب از آریا پانل با دیگر ویژگی‌های ورق گالوانیزه آشنا می‌شویم. همین‌طور روش‌های تولید این ورق‌ها را هم بررسی می‌کنیم.

مشخصات ورق گالوانیزه

جنس  فولادی که سطح خارجی آن به روی آغشته شده است
عرض حدود 1 تا 1.25 متر
طول از 2 تا 6 متر
ضخامت از 0.3 تا 1.5 میلی‌متر
وزن از 2 تا 37 کیلوگرم
روش‌های تولید
  1. گالوانیزه گرم
  2. الکتروگالوانیزه
  3. پیش‌گالوانیزاسیون
  4. گالوانیلینگ
مزایا
  • مقاومت بسیار بالا در برابر رطوبت و زنگ‌زدگی
  • دوام بالا در برابر عوامل محیطی
  • شست‌و‌شوی راحت
  • هزینه پایین تعمیر و نگهداری

 

ورق گالوانیزه چیست؟

گالوانیزاسیون به معنی روی‌اندود کردن فولاد است. ورق گالوانیزه نیز در تعریفی مختصر، فولادی است که آغشته به فلز روی (عنصر ZN) شده است. ورق‌های فولادی معمولاً تحت دو عملیات نورد سرد و نورد گرم قرار می‌گیرند. اما آنهایی که از نورد گرم گذر می‌کنند، معمولاً گالوانیزاسیون شده و به گالوانیزه تبدیل می‌شوند.

لازم به ذکر است که به ورق گالوانیزه، آهن گالوانیزه هم می‌گویند. سطح خارجی این ورق‌ها روی‌اندود می‌شود تا مقاومتشان در برابر اکسید شدن و البته خوردگی به نسبت فولاد خالص بیشتر شود. در صورت نیاز، روی این سطح را نیز می‌توان با رنگ‌های ویژه رنگ‌آمیزی کرد.

مزایای ورق گالوانیزه

مزایای ورق گالوانیزه چیست
ورقی ضد زنگ با مقاومت بالا و نگهداری آسان

اما حالا که می‌دانید ورق گالوانیزه چیست، باید بدانیم که چرا این ورق‌ها تا این اندازه در صنایع گوناگون کاربرد دارند؟ به دلایلی که در ادامه می‌بینیم:

  • هزینه تولید به صرفه، به نسبت سایر ورق‌هایی که در برابر اکسید شدن مقاومت دارند
  • از بین نرفتن مقاومت رطوبتی، حتی با خراشیده شدن لایه روی
  • هزینه تعمیر و نگهداری مناسب به نسبت گزینه‌های مشابه
  • مقاومت فوق‌العاده بالا در برابر رطوبت و زنگ‌زدگی
  • امکان تمیز کردن راحت ورق‌ها
  • انعطاف مطلوب و فرم‌دهی راحت
  • دارای ظاهری جذاب و براق
  • امکان جوش‌کاری

همین حالا برای سازه خودتان بهترین پوشش را سفارش دهید.

کاربردهای ورق گالوانیزه چیست؟

یکی از کاربردهای ارزشمند این ورق‌‍، در تولید ساندویچ پانل دیواری و ساندویچ پانل سقفی است. به این ترتیب که از این ورق به عنوان لایه‌های دو طرف پانل‌ها استفاده می‌شود. لایه میانی آنها نیز با یک فوم عایق که معمولاً پلی‌اورتان است پر می‌شود. چنین ساندویچ پانلی را می‌توان جزو مقاوم‌ترین مصالح ساختمانی دانست.

اما اگر بخواهیم نگاه دقیق‌تری به کاربردهای ورق گالوانیزه داشته باشیم، باید به موارد زیر اشاره کنیم:

  • بخش مختلف ساختمان مانند سقف کاذب، نرده، درب‌های کرکره‌‎ای و…
  • ساخت لوازم خانگی مانند یخچال یا ماشین لباس‌شویی
  • استفاده در سازه‌هایی که در مناطق مرطوب قرار دارند
  • ساخت انواع پروفیل‌، لوله و قطعات فولادی
  • ساخت تابلوهای برق شهری و صنعتی
  • تجهیزات کشاورزی مانند سم‌پاش‌ها
  • تولید مخازن ساکن و متحرک
  • کانال‌های تهویه هوا
  • ساخت کابینت
  • خودروسازی
  • و…

روش تولید ورق گالوانیزه چیست؟

روش تولید ورق گالوانیزه چیست
4 روش‌ گوناگون با خروجی‌های متفاوت

روش‌های تولید ورق گالوانیزه، در واقع تکنیک‌هایی است که برای روی‌اندود کردن یا همان گالوانیزاسیون فولاد داریم. این روش‌ها را در ادامه مرور می‌کنیم. دقت کنید که خروجی هر روش، ویژگی‌های منحصربه‌فردی دارد.

1- روش گالوانیزه گرم

در روش گالوانیزه گرم یا حرارتی (Hot-Dip Galvanizing)، ورق‌های فولادی را در یک مخزن که مملو از فلز روی است غرق می‌کنند. در این فرآیند عنصر روی با اکسیژن با قدرت زیاد و طی پیوند متالورژیکی به ورق می‌چسبد. به این شیوه که عنصر روی، به دلیل فعال‌تر بودن آهن، نقش آند قربانی را ایفا می‌کند.

اما مزایای این روش تولید ورق گالوانیزه چیست؟ در این روش می‌توان هر شکل ورقی را به راحتی روی‌اندود کرد. از طرفی تمام جزئیات ورق‌ها به خوبی به روی آغشته خواهند شد. ضخامت لایه روی نیز در این روش زیاد است. به همین خاطر رنگ‌آمیزی آن سخت است. ضمناً محصولات تولیدی این روش برای محیطی که در معرض خوردگی زیادی هستند، مناسب نیست.

2- روش الکتروگالوانیزه

روش بعدی الکتروگالوانیزه (Electrogalvanization) یا الکتروپلات است. همان‌طور که می‌توان از نام این روش حدس بزنید، ورق‌ها با جریان‌ الکتریکی روی‌اندود می‌شوند. در این فرآیند محلول الکترولیتی روی-سولفات (سیانید)، توسط این جریان به ورق‌ها تحمیل می‌شوند.

کاربرد ورق‌های تولیدشده در این روش، بیشتر در صنایع حساسی مانند خودروسازی است. چراکه ضخامت خروجی‌های این روش، نسبت به روش‌های دیگر کمتر است. سطح این ورق‌ها نیز نسبت به خروجی روش گالوانیزه گرم صاف‌تر است.

3- روش پیش‌گالوانیزاسیون

این روش مشابه تکنیک گالوانیزه گرم است. با این تفاوت که در این روش فولاد را با یک مایع ویژه تمیز می‌کنند. پس از آن ورق‌ها در یک مخزن یا استخر فرو برده می‌‎شوند. خروجی این مرحله به نسبت گالوانیزه گرم، یکپارچه‌تر است.

4- روش گالوانیلینگ

عنوان زمان‌برترین روش را می‌توانیم به تکنیک گالوانیلینگ بدهیم. در این فرآیند، ورق‌های فولادی با دو شیوه گالوانیزاسیون گرم و گداختگی تولید می‌شوند. به این ترتیب که ورق‌ها در قدم اول با عنصر روی پوشانده می‌شوند. بعد وارد کوره‌های گداخته می‌شوند. در نهایت ورقی خواهیم داشت که حاصل آلیاژی از روی و آهن است.

قطر فلز روی در سطح ورق گالوانیزه چه قدر است؟

تا اینجا دیدیم که ورق گالوانیزه چیست و چطور تولید می‌شود. اکنون باید با مفهوم کوتینگ نیز آشنا شویم. قطر فلزی روی در سطح گالوانیزه متغیر است و با پارامتری به نام کوتینگ سنجیده می‌شود. به این ترتیب که هر چه کوتینگ بیشتر باشد، یعنی لایه‌ای که از جنس روی است، ضخامت بیشتری دارد. این عدد در اغلب برندها حدود 100 تا 170 است.

جمع‌بندی

با مطالعه این مطلب، متوجه شدیم که ورق گالوانیزه چیست و چطور تولید می‌شود. همان‌‎طور که اشاره کردیم، تولید انواع ساندویچ پانل از رایج‌ترین استفاده‌های این ورق‌ها است.

آریا پانل نیز این ورق‌ها را در ابعاد مختلف و با انواع فوم‌های عایق و بر اساس سفارش مشتریان تولید می‌کند. چنانچه قصد ثبت سفارش دارید یا می‌خواهید سؤالات خود را مطرح کنید، ما با شماره 05136228800 در انتظار شما همراهان گرامی هستیم.

پرسش‌های پرتکرار

1. کدام روش گالوانیزاسیون اقتصادی‌تر است؟

روش گالوانیزه گرم یا حرارتی هزینه کمتری می‌برد.

2. ورق‌های تولیدی کدام روش بهتر رنگ‌آمیزی می‌شوند؟

روش الکتروگالوانیزه.

3. قیمت ورق گالوانیزه به چه عواملی بستگی دارد؟

ابعاد، وزن، کوتینگ و کیفیت مواد اولیه.

آریا پانل
آریا پانل

آریا پانل، بهترین تولیدکننده ساندویچ پنل های با کیفیت در ایران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ساندویچ پانل آریا پانل بهترین نوع ساندویچ پنل ایران

برای مشاوره تخصصی و سفارش ساندویچ پانل های

سقفی | دیواری | سردخانه و …

با بزرگترین کارخانه ایران

👇تماس بگیرید.👇