قسمت های آسیب پذیر ساندویچ پانل میتوانند در هسته آنها باشند یا بخشی از ورقهای دو طرف یا حتی از اتصالات! در واقع نمیتوان گفت کدام بخش پانلها زودتر خراب میشود. چراکه طول عمر و دوام هر قسمت بیشتر به جنس آن و شرایط محیطی بستگی دارد. البته در شرایط ایدئال، این گوشهها و لبههای پانلها هستند که بیشتر دچار فرسودگی میشوند.
برای مثال شاید ورقهای دوطرف یا اتصالات جنس مناسبی داشته باشند و در بدترین شرایط هم سالها عمر کنند. اما فوم عایق از متریال باکیفیتی نباشد و در همان شرایط زود فاسد شود. در همین راستا نیز تولیدکنندگان باید نقاط ضعف متریال مختلف را بدانند، تا در نهایت بهترین مواد اولیه را بر اساس ویژگیهای پروژه انتخاب کنند.
اما در این مطلب از آریا پانل همراه ما باشید تا ببینیم بخشهای مختلف ساندویچ پانلها در چه شرایطی زودتر خراب میشوند.
قسمت آسیبپذیر |
عوامل مخرب |
گوشهها و لبهها | آببندی نکردن با قطعاتی مثل پروفیل، رطوبت
و تابش آفتاب |
اتصالات | نداشتن پوشش ضد زنگ و نصب نامناسب و غیر اصولی |
گالوانیزه | خوردگی و زنگزدگی |
آلومینیوم | تماس با مواد شیمیایی و تغییرات دمایی شدید |
آلوزینک | تغییرات دمایی شدید و ضربهها سطحی یا شدید |
فوم پلی اورتان | رطوبت |
فوم EPS | فشار یا خمش زیاد |
فوم XPS | اشعه UV |
قسمت های آسیب پذیر ساندویچ پانل
ساختار ساندویچ پانل شامل یک هسته میانی است که از دو طرف با ورق پوشانده شده است. جنس این ورق به کاربرد پانلها و شرایط سازه بستگی دارد. اما اغلب فولادی است. هسته پانلها نیز همان فوم عایق هستند که ضخامتی کم با تأثیری فوقالعاده روی خواص پانلها دارند.
با در نظر گرفتن این ساختار لایهای، در ادامه بررسی میکنیم که کدام بخشهای پانلها و در چه شرایطی زودتر خراب میشوند.
1- گوشهها و لبهها
فرض کنید شرایط استاندارد باشد و متریال تمام قسمتهای ساندویچ پانلها و همینطور اتصالات درست انتخاب شده باشند. در این صورت فرسودگی پانلها اغلب از گوشهها و لبهها شروع میشود. البته به کمک قطعاتی مثل پروفیلها میتوان زمان آسیب دیدن این قسمتها را هم به تعویق انداخت.
اما دلیل آسیب دیدن این بخشها معمولاً در یکی از عوامل زیر نهفته است:
- تابش مستقیم خورشید
- آسیبهای مکانیکی
- نصب نادرست
- رطوبت
2- اتصالات و گوشهها و لبهها
بعد از گوشهها یا لبهها، این اتصالات هستند که میتوانند نقش مهمترین قسمت های آسیب پذیر ساندویچ پانل را ایفا کنند. این اتصالات شامل پیچها، ورق فلاشینگ و… هستند. بیشترین دلیلی هم که باعث آسیب دیدن اتصالات میشود، رطوبت است. اگر سازه در منطقهای مرطوب واقع شده، تمام اتصالات باید پوششهای ضد زنگ داشته باشند.
اما در مورد پیچها باید به تعداد آنها در هر متر مربع هم دقت کرد. اگر تعداد پیچها کمتر از مقدار مورد نیاز باشد، بار بیشتری روی باقی آنها وارد میشود. بنابراین زودتر از بین خواهند رفت. از طرف دیگر نباید آنها را بیش از حد محکم کرد تا ساختارشان از بین نرود.
ورق فلاشینگ نیز در مواجهه مداوم با رطوبت آسیب خواهد دید. از طرفی در صورت تجربه تغییرات دمایی شدید هم استقامت اولیه خود را از دست میدهد.
اگر بین اتصالات ساندویچ پانل دیواری و سقفی شکافی ایجاد شود، هوا و آب به داخل پانلها رسوخ خواهند کرد. بنابراین هم عایق ضعیفتری خواهیم داشت و هم بستر ایدئالی برای رشد قارچ و کپک ایجاد میشود.
3- لایههای خارجی
در مرور قسمت های آسیب پذیر ساندویچ پانل، ورقها نیز به دلیل تماس مستقیم با محیط، جزو بخشهای برجسته محسوب میشوند. به طور کلی نقاط ضعف این ورقها رطوبت، تابش شدید آفتاب، تماس با مواد شیمیایی، تغییرات دمایی شدید و ضربه و فشار زیاد هستند. عواملی مانند آفتاب و بارش نیز بیشتر ساندویچ پانل سقفی را هدف قرار میدهند.
در این میان بعضی از ورقها آسیبپذیری بیشتری در برابر بعضی عوامل دارند. برای مثال ورق گالوانیزه پتانسیل بیشتری برای خوردگی و زنگزدگی دارند. به خصوص اگر پانلها در مکانی مرطوب یا با آب و هوای تهاجمی و متغیر نصب شده باشند.
از طرفی ورق آلومینیوم در برابر مواد شیمیایی (شامل اسیدها، بازها و…) سستتر است. ضمن این که دچار انبساط و انقباض حرارتی بیشتری میشود. ورق آلوزینک نیز حساسیت شدیدی به تغییرات دمایی دارد. در برابر خراشیدگی و آسیبهای سطحی هم مقاومت کمتری نشان میدهد.
4- لایه عایق میانی
یکی از قسمت های آسیب پذیر ساندویچ پانل میتواند فوم عایق میانی باشد. این فوم توسط ورقهای طرفین محافظت میشود. اما باز هم عواملی مثل رطوبت، میتوانند راه خود را به بافت این فومها پیدا کنند. بنابراین هسته ساندویچ پانل هم بسته به شرایط محیطی و جنسی که دارد، میتواند به پاشنه آشیل پانلها تبدیل شود.
به عنوان مثال فوم عایق پلی یورتان اگر در محیط مرطوب باشد، به مرور زمان خواص خود را از دست میدهد. ضمناً در مواجهه با آتش نیز مدت کمی میتواند مقاومت کند.
فوم عایق ای پی اس (یکی از انواع فوم پلی استایرن) نیز ممکن است با گذر زمان دچار فشردگی شده و حجم خود را از دست بدهد. یا این که در اثر ضربه شدید یا خمش زیاد، بشکند یا ترک بردارد.
در مقابل، فوم ایکس پی اس (نوع دیگری از پلی استایرن) نسبت به اشعه UV حساسیت بیشتری دارد. پس در مناطق آفتابی شدید، میتواند نقطه ضعف ساندویچ پانل محسوب شود.
روشهای افزایش مقاومت قسمت های آسیب پذیر ساندویچ پانل
تمام قسمتهای آسیبپذیری که بالاتر دیدیم، با تکنیکهایی ساده و در عین حال فکرشده، میتوانند تقویت شوند. اولین قدم برای جلوگیری از آسیب دیدن پانلها، انتخاب متریال مناسب برای تمام قسمتها است. مواد اولیه ساندویچ پانل این کار باید تحت نظر کارشناس باتجربهای انجام شود که از مشخصات محیط سازه باخبر است.
در قدمهای بعدی میتوان تمهیدات زیر را برای تقویت بخشهای آسیبپذیر در نظر گرفت:
- نصب صحیح و حرفهای پانلها
- نگهداری و بازرسی دورهای
- ترمیم رنگها و پوششهای محافظ
در آخر
قسمت های آسیب پذیر ساندویچ پانل میتوانند هر جای پانلها باشند. از ورقها گرفته تا فوم عایق، پیچها و فلاشینگ و… . اما این اتفاق زمان رخ میدهد که جنس و مشخصات فنی بخشهای مختلف درست انتخاب نشوند. اگر همه چیز تحت نظر کارشناسان و با در نظر گرفتن الزامات سازه و محیط گلچین شود، ساندویچ پانلها سالها بدون مشکل عمر خواهند کرد.
اگر شما هم قصد خرید ساندویچ پانل دارید، میتوانید با شماره 09304418596 با آریا پانل در تماس باشید. این مجموعه انواع ساندویچ پانلها را درست مطابق با نیازها و بودجه شما تولید خواهد کرد.
سؤالات متداول
1. چگونه از خرابی فوم داخلی ساندویچ پانلها جلوگیری کنیم؟
استفاده از فوم باکیفیت، آببندی صحیح و نگهداری دورهای و استاندارد.
2. چگونه از خرابی سطح خارجی ساندویچ پانلها جلوگیری کنیم؟
استفاده از پوششهای مقاوم در برابر UV و خوردگی، تمیز کردن سطح پانلها و نگهداری و مراقبت منظم.