تفاوت ساندویچ پانل PUR با PIR از فرآیند تولید آنها نشأت میگیرد. ساندویچ پانل PIR و PUR هر دو عایقهایی از جنس فوم پلیاورتان هستند. مواد اولیه آنها نیز بسیار نزدیک به هم است و هر دو قابل بازیافت هستند. با این حال، روند تولید آنها تفاوتهایی دارد که باعث تمایز در ویژگیهای آنها شدهاند.
فوم عایق PIR مقاومت بالاتری در مقاوم آتش دارد و نسوز محسوب میشود. اما فوم PUR چنین مقاومتی را دارا نیست. از طرفی جذب رطوبت و انتقال حرارت نیز در PIR کمتر است. تراکم فوم PIR نیز بیشتر است. بنابراین حشرات و باکتریها کار سختتری برای نفوذ به داخل این فوم را دارند.
اما اگر قصد خرید ساندویچ پانل دارید و مایلید با تفاوت این دو فوم به طور کامل آشنا شوید، در این مطلب از آریا پانل همراه ما باشید. اینجا اول با هر دوی این فومها آشنا میشویم و بعد به تفاوتهای آنها به صورت تفکیکشده میپردازیم.
تفاوت ساندویچ پانل PUR با PIR |
||
فوم PUR | فوم PIR | |
مقاومت در برابر آتش | زیر 110 درجه سانتیگراد | زیر 250 درجه سانتیگراد |
جذب رطوبت | بین 2.5 تا 3 | زیر 0.9 درصد |
مقاومت در برابر حرارت | 0.022 تا 0.026 W/Mk | تا 0.018 W/Mk |
نفوذ حشرات | مقاومت کمتر | مقاومت بیشتر |
ساندویچ پانل پلیاورتان چیست؟
ساندویچ پانل پلیاورتان با دو ورق معمولاً فلزی ساخته شده که بین آنها فوم پلیاورتان تزریق شده است. به این پانلها، ساندویچ پانل کممصرف پلیاورتان هم میگویند. وزن این فوم بسیار کم و مقاومت آن در برابر نفت و روغن بالا است. از این پانلها در سازههایی مانند موارد زیر استفاده میشود:
- کارخانههای صنعتی
- ساندویچ پانل سردخانه
- خانههای پیشساخته
- ساندویچ پانل سوله و به خصوص سولههای صنعتی
- و…
پانل پلیاورتان هم میتواند در قالب ساندویچ پانل سقفی ساخته شود و هم در قالب ساندویچ پانل دیواری. حالا فوم پلی اورتانی که در این ساندویچ پانلها استفاده میشود، میتواند PUR یا PIR باشد.
همین حالا برای سازه خودتان بهترین پوشش سقف و دیوار را سفارش دهید.
فوم PUR
فوم PUR از پلیاورتان جامد ساخته میشود. پلیول، ایزوسیانات، گاز پفزا و در مواقعی کاتالیستها با هم ترکیب میشوند و این فوم را میسازند. از این فوم غیر از ساخت ساندویچ پانل برای تزریق در دیوار و ساخت عایق هم استفاده میشود. فوم PUR میتواند خودش را به کوچکترین منافذ برساند و حفرهها را پر کند.
فوم PIR
گروه واکنش غوم PIR با PUR یکسان است. به همین خاطر است که این دو ماده را محصولات خواهر مینامند. اما تفاوت ساندویچ پانل PUR با PIR در جزئیات ترکیب آنها است. فوم PIR از پلیایزوسیانورات ساخته میشود. به این ترتیب که فوم پلیاورتان ساخته میشود و بعد توسط اسید سیانورات اصلاح میشود و PIR را میسازد.
همین پروسه نیز باعث شده که PIR ویژگیهای متفاوتی نسبت به PUR داشته باشد. برای مثال باندهای اتصال مولکولی ایزوسیانورات در دمای 250 درجه سانتیگراد از هم جدا میشوند. این در حالی است که فوم PU معمولی تا دمای 110 درجه سانتیگراد را تحمل خواهد کرد.
ترکیبات PUR و PIR
فومهای PUR عمدتاً با واکنش بین دو جزء “پلیال” و “ایزو” ساخته میشوند. گروههای OH در جزء پلیال با گروههای NCO در جزء ایزو واکنش میدهند و اتصالات یورتانی را تشکیل میدهند. در فومهای PIR، اجزای ایزو با یکدیگر واکنش میدهند تا ایزوسیاناتها را تشکیل دهند. ایزوهای اضافی نیز با پلیال واکنش داده و اتصالات یورتانی بیشتری ایجاد میکنند.
تفاوت ساندویچ پانل PUR با PIR
تفاوت این دو ماده در برخی از ویژگیهای آنها نهفته است. در ادامه این ویژگیها را میبینیم.
مقاومت در برابر آتش
بالاتر نیز اشاره کردیم که فوم PIR کاملاً در برابر آتش مقاوم است. به طوری که در صورت مواجهه با آش شعلهور نمیشود و به گسترش آتش هم دامن نمیزند. بنابراین این فوم در پروژههایی که در معرض آتش هستند، انتخاب ایدئالی محسوب میشود.
کلاس مقاومت در برابر آتش فوم PU معمولی در حالت عادی B3 است که با اضافه کردن بازدارندههای شعله میتواند به B2 برسد. اما کلاس فوم PIR در حالت عادی B2 است که با تغییر غلظت اسید پلی ایزوسیانورات و تغییر سایر اجزای فرمول، میتواند به کلاس B1 برسد.
جذب رطوبت
یکی دیگر از نقاط تفاوت ساندویچ پانل PUR با PIR به میزان جذب رطوبت برمیگردد که در PIR پایینتر است. PIR این خاصیت را هم مدیون فرآیند تولید خود است.
میزان جذب آب توسط فوم PU عادی بین 2.5 تا 3 درصد است. اما در مورد فوم PIR این مقدار زیر 0.9 درصد است. به دلیل همین ویژگی نیز در مناطق مرطوب بهتر است از PIR استفاده شود.
مقاومت در برابر حرارت
از دیگر موارد تفاوت ساندویچ پانل PUR با PIR، باید اشاره کرد که فوم PIR در حفظ انرژی و عبور ندادن حرارت هم بهتر عمل میکند. به این ترتیب که رسانایی گرمایی فوم PU معمولی بین 0.022 تا 0.026 W/Mk است. اما رسانایی گرمایی فوم PIR میتواند تا 0.018 W/Mk کم شود.
نفوذ حشرات و باکتری
نفوذ حشرات نیز در PIR سختتر است. دلیل این امر میتواند تراکم بالای PIR باشد. در هر متر مکعب از فوم PU حدود 35 تا 45 کیلوگرم فوم وجود خواهد داشت. اما در هر متر مکعب از فوم PIR 45 تا 55 کیلوگرم فوم خواهیم داشت.
در این مطلب با تفاوت ساندویچ پانل PUR با PIR آشنا شدیم. دیدیم که فوم PIR در ویژگیهایی مانند نسوز بودن، عایق حرارتی و جذب رطوبت قدرت بیشتری دارد. اما توصیه ما این است که انتخاب بین ساندویچ پانل PUR یا PIR را به کارشناسان این حوزه بسپارید.
اگر قصد خرید ساندویچ پانل دارید، میتوانید با مجموعه آریا پانل در ارتباط باشید. همینطور میتوانید با شماره 09304418596 تماس بگیرید و سؤالات و ابهامات خود را پیش از خرید مطرح کنید.
آینده عایقها
در حالی که PIR و PUR دههها استفاده شدهاند، یک عایق پیشرفته دیگر وجود دارد که در حفاظت در برابر آتش و عملکرد حرارتی از هر دو برتر است: QuadCore.
QuadCore با ۱۱ درصد عملکرد حرارتی بهتر نسبت به PIR و تا ۶۰ درصد بهبود نسبت به PUR، در بازار بینظیر است. مقاومت آن در برابر آتش به بالاترین استانداردهای بیمه و مقرراتی میرسد.
در جستجوی راهحلهای ساختمانی که کارایی انرژی بیشتری دارند، QuadCore جدیدترین نسل از فناوری عایق است که با نوآوری خود امنیت، گرما و خشکی را برای ما به ارمغان میآورد.
پرسشهای پرتکرار
1. کدام فوم مقاومت بالاتری در برابر ضربه دارد؟
بین دو فوم PUR و PIR، فوم PIR استقامت بیشتری در برابر ضربه دارد.
2. کدام فوم برای سازههای حساس مناسبتر است؟
فوم PIR به دلیل ویژگیهای برتری که دارد، در سازههای حساسی مانند سردخانه یا سولههای انبار که در معرض آتش هستند نیز بهتر عمل میکند.